Zdravlje

Ukinut Krizni štab za suzbijanje korona virusa, nova podvarijanta omikrona još uvek nije potvrđena u Srbiji

Na jučerašnjoj sednici, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid 19, odnosno saopšteno je da je ukinut Krizni štab za borbu protiv korona virusa.

U razlozima koji su navedeni za ukidanje Kriznog štaba, stoji da ne postoji potreba za preduzimanje i sprovođenje mera struke i državnih organa ‘’…S obzirom na to da je širenje virusa sa svim podvarijantama smanjeno u bitnoj meri u odnosu na period osnivanja ovog tela, ne postoji potreba za preduzimanjem koordinisanih aktivnosti organa državne uprave i stručnim lica medicinske i druge struke’’, objašnjeno je u saopštenju.

U poseti Nišu pre nedelju dana, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek pomenuo je da postoje sumnje da postoji nova podvarijanta omikrona kod nas, da nije potvrđeno zvanično, ali da je pitanje trenutka kada će relevantne institucije potvrditi ovu sumnju. “Ono što je zabrinjavajuće je što je ova podvarijanta omikrona nešto najzaraznije što je otkriveno do sada. Još nemamo iskustva i koliko vakcine deluju“, rekao je on tada. Đerlek je takođe uputio apel građanima da se pridržavaju mera. Kraken, kako je nazvan kada se pojavio u Americi, još uvek nije potvrđen u Srbiji, ali se prisustvo beleži u Sloveniji, Rumuniji i Crnoj Gori.

U Srbiji je prema poslednjim informacijama bilo 820 registrovanih pozitivnih slučajeva kovida. U Nišu je zabeležen umereni porast zaraženih pacijenata. Podsetimo, Krizni štab za borbu protiv korona virusa oformljen na početku pandemije 13. marta 2020. godine. Tada je uvedeno i vanredno stanje, a ono je ukinuto 6. maja 2020. godine.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Royal Blood
Za 3 minuta

Oblivion

Royal Blood
Fun Ft. Janelle Monae
Za 6 minuta

We Are Young

Fun Ft. Janelle Monae
Annie Lennox
Za 10 minuta

Precious

Annie Lennox
Gramophonedzie
Za 14 minuta

Why Don't You

Gramophonedzie
Cheryl Barnes
Za 17 minuta

Love And Passion

Cheryl Barnes

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend