BBC

Amerika: Tramp mora da plati više od 80 miliona dolara zbog klevetanja kolumnistkinje

Donald Trump

Reuters

Porota u Njujorku odlučila je da Donald Tramp plati 83,3 miliona dolara za klevetu kolumnistkinje I Džin Kerol 2019. dok je bio predsednik SAD.

U građanskoj parnici je utvrđeno da je Tramp klevetao Kerol i da ju je seksualno napao 1990-ih.

Presuđeno je da Tramp, koji vodi kampanju za novu predsedničku kandidaturu, mora da plati 18,3 miliona dolara na ime odštete tužiteljki čiji je ugled bio narušen i pretprela je duševnu bol , kao i još 65 miliona dolara za sudske troškove.

Tramp je presudu nazvao potpuno smešnom i najavio da će uložiti žalbu.

Ceo postupak je nazvao lovom na veštice, iza kojeg stoji administracija njegovog političkog rivala Džozefa Bajdena, predsednika SAD.

Porota, koju je činilo sedam muškaraca i dve žene, donela je presudu posle tri sata većanja u petak popodne, a Trampu je naloženo i da prestane da govori protiv I Džin Kerol.

„Ovo je velika pobeda za svaku ženu koja ustane kada je bace na kolena, i ogroman poraz za svakog nasilnika koji pokušava da blati i napada ženu“, rekla je Kerol.

Robi Kaplan, njen advokat, rekao je da presuda dokazuje da se zakon odnosi na sve, čak i na bogate, čak i na poznate, čak i na bivše predsednike.

Ranije na suđenju sudija Luis Kaplan – nije u srodstvu sa advokatom tužiteljkom – savetovao je porotnicima da ne koriste prava imena zbog osetljive prirode slučaja, kao i da ikome ne bi trebalo da govore da su bili angažovani na ovom slučaju.

Tramp je u više navrata negirao krivicu, a govorio je i da nikada nije ni sreo Kerol.

Former U.S. President Donald Trump gestures to his supporters, as he departs for his second civil trial after E. Jean Carroll accused Trump of raping her decades ago, outside a Trump Tower in the Manhattan borough of New York City, U.S., January 26, 2024

Reuters
Donald Tramp maše pristalicama

„Žaliću se na ceo ovaj lov na veštice koji je režirao Bajden, a koji je usmeren na mene i Republikansku stranku“, napisao je Tramp na njegovoj društvenoj mreži Istina (Truth Social).

„Naš pravni sistem je van kontrole i koristi se kao političko oružje. Oduzeli su mi sva prava na Prvi amandman Ustava. OVO NIJE AMERIKA!“, poručio je bivši američki predsednik.

Tokom građanskog suđenja prošle godine, utvrđeno je da je Tramp seksualno napao Kerol, kolumnistkinju, u garderobi robne kuće Bergdorf Gudman 1990-ih.

Porota ga je tada proglasila krivim za klevetu jer je njene optužbe nazvao lažima i naloženo mu je da joj isplati oko pet miliona dolara odštete.

Slučaj koji je okončan u petak bio je usredsređen na razne komentare Trampa 2019. koji su okarakterisani kao klevetnički.

Tramp, koji je iznenada napustio sud ranije tokom dana, nije bio prisutan u sudnici tokom izricanja presudu.

Njegov odlazak usledio je nekoliko trenutaka nakon što je sudija Kaplan zapretio da će zatvoriti Trampovu pravnu zastupnicu Alinu Habu, jer je nastavila da govori nakon što joj je rekao da ćuti.

„Na ivici ste da neko vreme budete u zatvoru. Sada sedite“, zapretio je on pravnoj zastupnici Trampa.

Sudija je ranije zapretio da će izbaciti Trampa nakon što je promrmljao da je slučaj „prevara“ i „lov na veštice“.

Tokom završnih reči ranije u petak, advokat tužiteljke Kerol rekao je sudu da je njena reputacija ozbiljno narušena komentarima bivšeg predsednika u kojima je poricao da ju je seksualno napao.

E. Jean Carroll walks outside the Manhattan Federal Court, for the second civil trial after she accused former U.S. President Donald Trump of raping her decades ago, in New York City, U.S., January 26, 2024

Reuters
I Džin Kerol ispred suda u Njujorku

Advokati Kerol ranije su pred sudom rekli da su Trampove izjave izazvale bujicu pretnji smrću, pretnji silovanjem i onlajn mržnje prema I Džin Kerol.

Trampov advokat je tvrdio da ne bi trebalo da plati dodatnu odštetu Kerol jer njene tvrdnje imaju „više rupa od švajcarskog sira“.

Haba je rekla da njen klijent nije kriv za pretnje koje su upućene Kerol.

Tramp se suočava sa četiri krivična slučaja po ukupno 91 tački krivičnog dela i prvi je predsednik u istoriji SAD koji je optužen za takva dela..

On je više puta tvrdio da razne pravne slučajeve sa kojima se suočava režiraju saveznici američkog predsednika Džozefa Bajdena iz Demokratske stranke.

Tramp je veliki favorit da bude kandidat Republikanske stranke na američkim predsedničkim izborima u novembru ove godine i vrlo je verovatno da ćemo gledati novi duel njega i Bajdena na glasanju.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Olivia Newton John
Za 0 minuta

Physical

Olivia Newton John
Chaz Jankel
Za 3 minuta

Get Myself Together

Chaz Jankel
Average White Band
Za 8 minuta

Pick Up the Pieces

Average White Band
Selah Sue
Za 12 minuta

Raggamuffin

Selah Sue
Womack & Womack
Za 14 minuta

Teardrops

Womack & Womack

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend