BBC

Tehnologija: Epl, Meta i Gugl pod istragom EU

Evropska unija je pokrenula istragu protiv nekih od najvećih tehnoloških kompanija u svetu zbog potencijalnog kršenja Zakona o digitalnim tržištima, koji je u EU uveden 2022. godine

Meta, Epl i Alfabet, koji je vlasnik Gugla, ispituju se zbog potencijalnih kršenja Zakona o digitalnim tržištima ((Digital Markets Act – DMA).

Ako se utvrdi da su prekršile pravila, kompanije se mogu suočiti sa ogromnim kaznama do 10 odsto godišnjeg prometa.

Samo šest kompanija ima obaveze po DMA, ali su i najveće svetske tehnološke firme: Alfabet, Epl, Meta, Amazon, Majkrosoft i Bajtdens, koja je vlasnik TikToka.

Nijedna od firmi zapravo nije sa sedištem u Evropi – pet ih je u SAD, dok Bajtdens ima sedište u Pekingu.

Istraga je započela samo tri nedelje nakon što je Eu kaznila Epl sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji zbog strimovanja muzike.

U međuvremenu, Sjedinjene Države optužile su Epl da drži monopol nad tržištem pametnih telefona.

Portparol Epla saopštio je da će kompanija konstruktivno pristupiti istrazi i da su uvereni da je njihov plan u saglasnosti sa Zakonom digitalnih tržišta.

Iz kompanije dodaju da njihovi timovi rade na uspostavljanju brojnih mehanizama kako bi se povinovali zakonu EU, kao i zaštiti privatnosti i bezbednosti njihovih korisnika u Uniji.

Iz Mete, koja je vlasnik Fejsbuka, Instagrama i Vocapa, rekli su da je kompanijin sistem pretplate kao alternativa onom kojim se trguje sa korisničkim podacima – već dobro poznat biznis model širom industrije.

„Uveli smo pretplatu na naše servise i izbacili reklame kako bismo odgovorili na nekoliko regulatornih obaveza, među kojima je i Zakon o digitalnim tržištima. Nastavićemo da konstruktivno sarađujemo sa Komisijom“, naveli su iz Mete.

A Guglov šef konkurencije Oliver Betel rekao je da je kompanija napravila „značajne promene“ u načinu na koji njene usluge funkcionišu u Evropi kako bi bile u skladu sa DMA.

„Angažovali smo se sa Evropskom komisijom, zainteresovanim stranama i trećim stranama na desetinama događaja tokom prošle godine da bismo dobili povratne informacije i odgovorili na njih, i da bismo uravnotežili konfliktne potrebe unutar ekosistema… nastavićemo da branimo svoj pristup u narednim mesecima. ,“ rekao je.

Pet istraga

EU je saopštila da će istražiti pet različitih mogućih nepoštovanja:

  • 1 i 2: Da li Epl i Alfabet ne dozvoljavaju aplikacijama da slobodno komuniciraju sa korisnicima i sklapaju ugovore sa njima;
  • 3: Da li Epl ne daje korisnicima dovoljno izbora;
  • 4: Da li Meta nepravedno traži od ljudi da plate kako bi izbegli da se njihovi podaci koriste za reklame;
  • 5: Da li Gugl forsira vlastitu robu i usluge kompanije u rezultatima pretrage.

Organi EU smatraju da što se tiče prve dve istrage – kompanije otežavaju aplikacijama da svojim korisnicima prenesu načine da plate manje za njihove usluge van platežnih metoda Eplovih i Guglovih prodavnica aplikacija.

Pod trećom tačkom, iz EU navode da je Epl u obavezi da omogući korisnicima da lako obrišu aplikacije sa njihovih uređaja, promene prvobitne postavke i da im se jasno da izbor između korišćenja različitih brauzera i pretraživača.

EU navodi da Eplov veb-pretraživač ne daje korisnicima dovoljan izbor, a neke aplikacije, poput Epl fotografija, uopšte ne mogu da se obrišu.

Prema rečima šefice antimonopolskog tela EU Margret Vestager, biće potrebno 12 meseci da se istraga završi.

„Ispitaćemo usklađenost kompanija sa zakonom, kako bismo osigurali otvorena i konkurentna digitalna tržišta u Evropi“, rekla je.

Direktor Instituta za pravo konkurencije na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Diseldorfu Rupreht Podšun, nazvao je ovo „snažnim signalom“ iz EU.

„DMA je napravljen da da brze rezultate“, rekao je on.

„Slučajevi koje je Komisija odabrala idu u srž poslovnih modela; to nisu marginalna pitanja.

„Pravne bitke će biti napete, ali uvek moramo imati na umu da će poslednju reč imati Sud pravde“.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Trenutno na radiju

Leo Martin (Laura 2000 Remix)
Za 4 minuta

Ima Vremena

Leo Martin (Laura 2000 Remix)
Black Eyed Peas Ft. Sergio Mendes
Za 8 minuta

Mas Que Nada

Black Eyed Peas Ft. Sergio Mendes
Bob Marley
Za 11 minut

Get Up Stand Up

Bob Marley
Nothing But Thieves
Za 15 minuta

Overcome

Nothing But Thieves
Pet Shop Boys
Za 18 minuta

I Dont Know What You Want But I Cant Give it Any More

Pet Shop Boys

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend