Društvo

Kupovni i domaći ajvar – ima li razlike?

Septembar je mesec koji većinu podseća na to da je zima odmah iza ugla i da je vreme da se spreme zimnica i ajvar. Priprema zimnice zahteva dosta vremena, a, po svemu sudeći, i dosta izdvojenog novca. Za kupovinu paprike potrebno je izdvojiti u proseku 150 dinara, dok gotov ajvar u prodavnici košta između 300 i 800 dinara. Domaći ajvar na tezgi plaća se od 800 do 1200 dinara. Sugrađani i prodavci imaju podeljena mišljenja i preferencije o kupovini i pripremi ajvara.

Jedan prodavac na pijaci kaže da je sredina septembra uglavnom period kada najveći broj kupaca dolazi u potrazi za materijalom za zimnicu i ajvar. Ove godine je, kako kaže, potražnja slaba jer je cena povrća trenutno visoka.

Što se ajvara tiče, dodaje da je uvek bolje napraviti domaći ajvar, ali da to zavisi i od cene. „Na ovu cenu, na primer paprike, onda se više isplati da se uzme gotov proizvod”, ističe prodavac.

Uprkos tome što je ajvar iz prodavnice pristupačniji za kućni budžet, ovaj prodavac veruje da nije istog kvaliteta kao onaj koji se napravi kod kuće „Kvaliteta kao što vi napravite ne može da bude nikad”, navodi ovaj prodavac.

Kada dođe zima, on u svojoj ponudi ima i domaći ajvar. Kako kaže, prošle godine je jedna tegla na njegovoj tezgi koštala 700-800 dinara.

Građani veoma često kupuju robu i u piljarama. Vlasnica jedne piljare kaže da je potražnja velika, ali da robe nema u onoj količini u kojoj je robe bilo ranijih godina. Navodi da je ovo razlog zbog kog je cena robe ove godine viša.

Što se kupovine domaćeg ajvara na tezgama tiče, ona kaže da cena tegle domaćeg ajvara košta između 800 i 1200 dinara. Dodaje da ona domaći ajvar ne pravi za prodaju i ne nudi to svojim mušterijama.

Jedna sugrađanka navodi da je ranijih godina pripremala domaći ajvar, ali iz praktičnih razloga to više ne radi. Kako navodi, živi u stanu i već 4-5 godina ne pravi domaći ajvar jer nema uslova za to. Dodaje da kupuje domaći ajvar na pijaci, a ove godine kupila je i ajvar u prodavnici. Kaže da je ajvar koji je kupila super, ali da i dalje nije kao domaći.

Jedno domaćinstvo u svom stanu pravi pindžur, a papriku peče u rerni. Za potrebe pindžura kupili su 30 kilograma paprike na kvantašu. Naš sagovornik navodi da su već iskoristili polovinu kupljenog materijala.

Cene variraju

Prema podacima sa Pijačnog barometra, najjeftinija paprika može se kupiti na bubanjskoj pijaci po ceni od 100 do 120 dinara. Paprika na palilulskoj i trošarinskoj pijaci košta između 150 i 200 dinara, a slično je i sa durlanskom pijacom, na kojoj paprika košta između 150 i 180 dinara. Bulevarska i pijaca kod Tvrđave nude papriku po ceni od 120 do 150 dinara, a to je cena i paprike na kvantašu.

Paprika u piljari košta 150 dinara, ali ima mesta koja papriku prodaju i po ceni od 200 dinara.

Prodavnice su takođe mesto na kom se može nabaviti ajvar. Cena ajvara u prodavnici ide od 300 pa sve do preko 800 dinara, u zavisnosti od marke. Česta su i sniženja i razne akcije, pa neke prodavnice nude tri tegle ajvara za 1000 dinara.

Nešto drugačije

Ima i onih koji vole da probaju nešto drugačije. Naša sagovornica navela je da ona sprema papriku sa medom. Recept je podelila sa nama.

Potrebno je očistiti 6 kilograma paprika i dodati po 150 grama soli, šećera i meda, litar alkoholnog sirćeta, deset grama vinobrama i deset grama konzervansa. To treba da se istopi, a kad počne da ključa, paprike treba okrenuti u vrelo i poređati u neku posudu. Kad se sve to završi, preliti ostatkom soka, poklopiti i ostaviti 24 časa da odleži. Sutradan poređati u tegle ili posude po izboru.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Jinx
On Air!

Da Smo Se Voljeli Manje

Jinx
Zdravko Colic
Za 4 minuta

Zagrli Me

Zdravko Colic
Dino Dvornik
Za 7 minuta

Bas Sam Ljut

Dino Dvornik
Joey Deluxe
Za 11 minut

Undercover

Joey Deluxe
Fermin Muguruza
Za 16 minuta

Urrun

Fermin Muguruza

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend