Društvo

Meštani Duge Poljane traže od nadležnih da preispitaju odluku o izradnji azila u selu, predsednik opštine ih pozvao na sastanak

Žitelji sela Duga Poljana u Opštini Gadžin Han okupili su se na protestu ispred zgrade mesne Opštine kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izgradnje regionalnog azila. Oni su od nadležnih zatražili da preistpitaju odluku o izgradnji azila u njihovom selu i najavili da će ukoliko to ne učine radikalizovati proteste. Okupljenima se na protestniom skupu obratio predsednik Opštine Gadžin Han, Milisav Filipović koji ih je pozvao na sastanak u sredu 20. juna u 8 sati.

Meštani su istakli da u njihovom selu nije izgrađena kanalizaciona mreža, kao i da postoji problem sa vodosnabdevanjem posebno u letnjim msecima, te bi izgradnja azila dodatno pogoršala problem.

„Kanalizacije nema, a imamo i problem sa vodom. Kako će taj azil da se čisti, smrad će biti nepodnošljiv“, kaže jedna meštanka i dodaje „Psi se doseljavaju što znači da mi moramo da se odselimo, jer buku i neprijatne mirise nećemo moći da izdržimo s obzirom na to da će azil biti izgrađen na svega par stotina metara od prvih kuća.“

Još jedan od meštana sa kojim smo razgovarali navodi da stanovnici Duge Poljane nisu protiv izgradnje regionalnog prihvalitišta, ali da smatraju da azilu nije mesto u selu. „Nije malo dovesti 2.000 pasa. Niko od nas nije protiv izgradnje azila, ali bi trebalo da bude izgrađen na mestu koje je za to predviđeno tako da ne ometa one koji tu žive“ ističe sagovornik.

Okupljeni su od nadležnih zatražili da preispitaju odkuku o izgradnji azila, u suprotnom će kako su najavili radikalizovati protest. Njima se na današnjem skupu obratio predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović i pozvao na sastanak u sredu 20. jula u 8 sati.

Protest su podržali i članovi udruženja za zaštitu životinja koji ističu da izgradnja azila neće smanjiti pse na ulicama. Navode da po Zakonu o dobrobiti životinja vlasnički pas mora biti vakcinisan, čipovan i sterilisan, te da ne može da se razmnožava sem ako nije reč o odgajivačnici, ali se ne poštuje, te da je rešenje ovog problema zapravo u primeni zakona, a ne uzgradnji azila koji vide kao „logor za pse“.

Podsetimo, reč je o projektu “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gažin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka od čega je Ministarstvo izdvaja 18.900, a Grad Niš  8.600. Azil će se prostirati na 11 hektara površine i moći će da primi 2.000 pasa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Brownsville Station
Za 1 minut

Smokin in the Boys Room

Brownsville Station
Jadranka Stojakovic
Za 4 minuta

Cekala Sam

Jadranka Stojakovic
Novembar
Za 8 minuta

Kazi Mi

Novembar
Plejboj
Za 11 minut

Nije Lako

Plejboj
Will Young
Za 15 minuta

Light My Fire

Will Young

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend