Obrazovanje

Ministarstvo prosvete uputilo smernice za organizaciju rada svim školama

Foto: Pixabay
Ministarstvo prosvete je svim školama uputilo Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama za školsku 2023/2024. godinu. Posebna pažnja daje se unapređenju vaspitnog rada sa učenicima.

Smernice za organizaciju rada donete su kako bi se osigurao kontinuitet u školskom radu, te kako bi se postigli vaspitno-obrazovni ciljevi, a sve uzimajući u obzir posledice majskih tragedija.

Osnovni cilj rada u tekućoj školskoj godini tiče se razvoja pozitivnih ljudskih vrednosti kod učenika. Cilj je i unapređivanje odnosa koji se zasnivaju na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti.

Smernice počinju u septembru

Škole će prvi radni dan početi kroz razgovor sa učenicima i upoznavanjem sa planom rada. Nedelja od 4. do 8. septembra biće organizovana kroz tematsku nastavu. Tematsku nastavu će pratiti radionice i druge aktivnosti kojima se neguje empatija, međusobno poštovanje, saradnja i solidarnost, a sve uz uvažavanje različitosti.

U nedelji od 11. do 15. septembra nastavnici će izvršiti inicijalnu procenu u okviru pojedinačnih predmeta, programa nastave i učenja. Oni će zatim planirati dalji rad u odnosu na rezultate procenjivanja.

Školama je predviđeno samovrednovanje u prvom polugodištu u okviru oblasti kvaliteta. U fokusu su podrška učenicima i etos. Tu spada tolerancija, osećaj zajedništva, dobri međuljudski odnosi, osećaj bezbednosti, briga o učenicima, partnerstvo sa roditeljima, dobra komunikacija i slično. Sprovođenje plana biće u drugom polugodištu.

Učenike petog razred osnovne škole i prvog razreda srednje škole očekuje i procena adapatacije na novu sredinu. Biće planirane mere podrške sa nastavnicima i učenicima. Učenike osnovnih i srednjih škola očekuju nove aktivnosti i izborni programi. Učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda imaće novu slobodnu aktivnost – Vrline i vrednosti kao životni kompas. Učenike srednjih škola očekuju izborni programi koji će razvijati pozitivne ljudske vrednosti.

Smernice imaju cilj kojim će se kroz različite aktivnosti i uključivanje učenika razviti pozitivne ljudske vrednosti kod učenika. Ujedno će se i unaprediti odnosi koji se zasnivaju na međusobnom poštovanju, saradnji i solidarnosti, a sve uz prihvatanje različitosti.

Ministarstvo navodi da je neophodno da se učenici uvedu i vrate u redovne školske aktivnosti postepeno, naročito u prve dve nedelje.

Šta kažu direktori?

Divna Stevanović, direktorka Osnovne škole „Ratko Vukićević”, kaže da su svim zaposlenim nastavnicima prosleđene smernice dobijene od Ministarstva prosvete. „Pravićemo planove prema smernicama, uvešćemo i nešto novo, što će svakako da doprinese kvalitetu. Verujem da će koristiti učenicima i nama, da će roditelji biti zadovoljniji. U mnogim aktivnostima učešće će imati i roditelji i učenici i zaposleni. Ako smo uvezani, ako smo na istoj liniji, na istom zadatku, sve u najboljem interesu učenika, biće i rezultata”, ističe Divna. Dodaje i da će njihova škola uključiti i vršnjačke edukatore koji će pomoći kroz razne radionice.

Nenad Disić, direktor Gimnazije „9. maj”, kaže da je njihova škola u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova prethodne dve godine organizovala radionice u vezi sa nasiljem i poštovanjem različitosti. Dodaje i da je to dalo rezultata, te da je bilo manje nasilnih ispada učenika u toku prošle godine. „Negde do kraja prvog polugođa imaćemo preliminarne rezultate svega toga što se bude radilo u septembru. Imamo šta i kad treba da se radi”, dodaje direktor.

Oboje kažu da je kolektiv dobro prihvatio smernice Ministarstva.

„Promene nisu nešto velike, tako da je sve to prihvaćeno još na prvom nastavničkom veću. U principu su profesori to prihvatili kao nešto što je nužno”, naglašava direktor Nenad.

Direktorka Divna kaže da nije bilo negativnih reakcija. „Smatramo da je zaista ovo prava stvar i da će to pojačati bezbednost učenika i osnažiti svako dete da bude deo kolektiva”, kaže ona.

Ganja Nikolić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nicim Izazvan
Za 1 minut

Heroj

Nicim Izazvan
Tom Novy
Za 4 minuta

Take it

Tom Novy
Massive Attack
Za 8 minuta

Safe From Harm

Massive Attack
Jc Stewart
Za 12 minuta

Don't Say You Love Me

Jc Stewart
Midnight Oil
Za 15 minuta

Reef

Midnight Oil

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend