Zdravlje

Epidemija velikog kašlja na pragu, razmatra se vakcinacija trudnica

Foto: Pixabay
Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je u Nišu da Srbija nije na pragu epidemije morbila, ali jeste na pragu epidemije velikog kašlja. Grujićić je najavila sastanak Republičke stručne komisije za infektivne bolesti i pedijatriju koja će odlučiti da li treba vakcinisati trudnice, kako bi se deca do dve godine zaštitila od bolesti, s obzirom da vakcinu primaju od druge godine života.

Iako je registrovano više slučajeva zaražavanja morbilama odnosno malim boginjama, opasnosti od epidemije nema, kazala je ministarka zdravlja i dodala da postoji opasnost od epidemije Velikog kašlja, koji se vratio na velika vrata.

“Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike”, rekla je Grujučić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

Ministraka je najavila sastanka Republičke komisije za infektivne bolesti na kome će biti odlučeno da li treba ići na vakcinaciju trudnica od Velikog kašlja, kako bi se zaštitila deca do dve godine, jer tek od druge godine deca počinju da primaju vakcinu protiv te, do skoro iskorenjene bolesti.

„Najveći broj zaražene dece je do 10 do 14 godina. Na svu sreću kod njih nije toliko teška klinička slika kao kod malih beba i upravo sva deca koja nisu bila zaštićena umrla su“, kazala je Grujičić i apelovala na roditelje da vakcinišu decu.

U Nišu za sada nema opasnosti od velikog kašlja

Kada je o infekciji velikog kašlja, u Nišu za sada nema opasnosti, kaže prof. dr Jelena Vojinović, rukovodilac KLinike za pedijatriju UKC. Prema njenim rečima situacija u Beogradu i Vojvodini se pomno prati.

„U ovom trenutku, za sada u Nišu mi nemamo veći problem. Bilo je nekoliko dece kod kojih je dokazan veliki kašalj, srećom na vreme je dijagnostifikovan i nije dovodio do većih komplikacija. Odeljenje za infekcije je spremno da u svakom trenutku, ako zatreba dočeka svu decu“, kazala je Vojinović.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje je epidemijsku situciju u Nišu ocenio kao nestabilnu, ali pod kontrolom, jer su u Nišu zabeleženi samo sproradični slučajevi velikog kašlja i to prethodne godine.

*Tekst je dopunjen nakon novih informacija iz KLiničkog centra

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Moon Taxi
Za 0 minuta

Let The Record Play

Moon Taxi
Talking Heads
Za 3 minuta

Perfect World

Talking Heads
Yardbirds
Za 8 minuta

Heart Full of Soul

Yardbirds
Eddie Floyd
Za 10 minuta

Knock on Wood

Eddie Floyd
Robert Plant
Za 13 minuta

Big Log

Robert Plant

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend