Kolumna

Student (ni)je zapalio

Foto: Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu
Ne može se megdan zadobiti, na divanu sve lulu pušeći. Sa ovom frazom u glavi probudili su se studenti jednog fakulteta, odlučili su da je novo povećanje harača previše i složno su blokirali svoju ustanovu obrazovanja. Simbolično, studentska kuka i motika digla se prvog dana nedelje praštanja, pa da vidimo ko šta kome ima za oprostiti.

Pa praštaj Državo Srbijo što hoću da se obrazujem. Praštaj što neću da zbog toga živim na pašteti. Praštaj što hoću vodu na fakultetu. Praštaj što nemam 300 hiljada za studentski harač. Praštaj što neću da mi amfiteatar bude kao hladnjača. Praštaj što tražim bolje uslove. Praštaj što ne slavim svaku tvoju pobedu, jer osećam se kao da je to samo vaša pobeda. Praštaj slobodnu misao i duh. Praštaj svaku pročitanu knjigu. Praštaj što svoj kruh tražim ovde, a ne idem trbuhom za njim. Praštaj tu naivnost. Ali isto tako praštaj nam i bunt. Studentske proteste ne praštaj, ali pamti. Pamti ’68, pamti i devedesete. Pamti plišanu revoluciju. Pamti te studente koji su svoje rokove i ispite polagali u izrevoltiranoj masi.

A mi, mi ćemo tebi da oprostimo poniženje koje si nam dala od naših para. Oprostićemo ti naše doktore u pečalbi.  Oprostićemo ti tvoju decu ispred nas, nečije tuđe dece. Oprostićemo ti i onu decu što smo porukama izlečili.  Oprostićemo ti nepismene u odelima, pismene u dronjcima. Oprostićemo ti svakog šerifa kom si dala vlast. Oprostićemo ti svakog rođaka kog si uhlebila. Oprostićemo ti tvoju veš mašinu koja uspešno pere pare. Oprostićemo ti i tu centrifugu koja pere obraz. Oprostićemo ti svaku ptičicu koja je preletela u tvoje gnezdo iz nekog drugog.  Oprostićemo ti svaku uvredu. Oprostićemo ti direktan televizijski prenos Sodome i Gomore. Oprostićemo ti 1984. koju nam serviraš preko medija. Oprostićemo ti tvoju kakistokratiju uz ritam Pink Flojda (we don’t need no education) Oprostićemo ti roditelje u dalekim gradovima, nas u iznajmljenim ćumezima. Oprostićemo ti račune sa previše nula i zime koje smo proveli u jaknama ne bi li smanjili neku nulu. Oprostićemo ti noći praznih džepova i još praznijih stomaka. Oprostićemo ti svaki sendvič koji smo za skriptu prodali, a vi ih na ulici delili. Oprostićemo ti svaku reč koju smo zbog ocene prećutali.

Ako u duhu praznika nastavimo da se prisećamo šta sve treba oprositi, umesto oproštajnice grehova, Student će zapaliti preko ili će STUDENT krenuti da pali.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

St Paul And the Broken Bones
Za 0 minuta

That Glow

St Paul And the Broken Bones
Mother Earth
Za 3 minuta

Jesse

Mother Earth
Oktobar 1864
Za 6 minuta

Crni Ples

Oktobar 1864
Bane Lalic & Mvp
Za 10 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Zemlja Gruva!
Za 13 minuta

Krugovi

Zemlja Gruva!

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend