Izložbe Muzika

Pogled na „Novi talas u Nišu, 40 godina kasnije” kroz autentičnu arhivu

Foto: Pixabay
Fotografije, video zapisi i lična sećanja koja svedoče o periodu bogate umetničke novotalasne scene koja je u Nišu nastala i trajala od 1981. do 1989. godine, naći će se na izložbi pod nazivom „Novi talas u Nišu, 40 godina posle”. Udruženje za prirodu i društvo „Multivox” , uz podršku Lokalne fondacije Niš (LFN), u želji da podseti kako je taj period izgledao, prikupljao je lične arhive i materijale koji su slali građani, tako da su u ovoj izložbi prisećanja učestvovali i oni. Otvaranje izložbe, zbog obeležavanja dana žalosti nakon tragedije koja se dogodila u Beogradu, a koje je planirano za danas, odloženo je, a novi termin otvaranja biće 11. maj od 19 sati u Klubu alternativne kulture „Feedback”, a ona će biti dostupna do 25. maja.

Kroz javni poziv koji je raspisan, kako bi se prikupilo što više materijala, učestvovali su građani, učesnici, akteri pokreta koji su ustupili delove ličnih arhiva, a sve to da bi se obeležio period koji je, kako navode iz Udruženja, iako je trajao kratko, ostavio dubok trag u Nišu.

Udruženje za prirodu i društvo Multivox, projektom “Novi talas u Nišu, 40 godina posle”, izloženim fotografijama iz sačuvanih privatnih arhiva prijatelja, objavljuje javno, deo bogate umetničke, novotalasne scene nastale u periodu od 1981. do 1989. godine.U proces prikupljanja građe iz privatnih arhiva, Javnim pozivom, uključeni su građani/ke, svedoci, učesnici i akteri sveumetničkog pokreta bivše Jugoslavije, koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi… savremenoj umetnosti uopšte“, navode.

Svi koji su ustupili svoje delove lične arhive, učestvovali su u stvaranju narativa o važnoj identitetskoj odrednici grada Niša, ali i sadržaja koji treba da poveže različite generacije na nezavisnoj umetničkoj sceni. Novi talas kao pravac ostavio je veliki uticaj do početka devedesetih. On je bio pokretač za stvaranje nove, neponovljive i neodoljive buke.

*Tekst sadrži promenjene informacije usled nepredviđenih okolnosti.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Busker
Za 1 minut

Dance Our Own Party

Busker
Tones And I
Za 4 minuta

Eyes Don't Lie

Tones And I
Balthazar
Za 8 minuta

Fever

Balthazar
Gwen Stefani
Za 12 minuta

Cool

Gwen Stefani
Britney Spears
Za 15 minuta

(You Drive Me) Crazy

Britney Spears

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend