Književnost

Kultni roman „Konstantinovo raskršće“ i u formi serije, snimanje počinje naredne godine

Roman „Konstantinovo raskršće” pisca Dejana Stojiljkovića biće pretočen u seriju koja uvodi gledaoca u nešto drugačiji svet od onog u knjizi. Početak snimanja planiran je u narednoj godini, a osim na malim ekranima avanture majora Nemanje Lukića pratićemo i u pisanom obliku, jer je njegov tvorac, za svog književnog junaka spremio niz novih izazova.

“Scenario je adaptirao Đorđe Milosavljević i prva sezona će imati deset epizoda, što znači da je ipak morao neke stvari da dopiše, izmeni. Na kraju i adaptacije jedne knjige ili bilo kakvog pisanja nije samo puko prevođenje i autori sami nadoknađuju, dodaju, oduzimaju, prave svoje autorsko delo koje se temelji na onome što sam ja pisao“, objašnjava poznati pisac i dodaje da ima puno poverenje u scenaristu.-„On je odličan i dramaturg i pisac i radio sam sa njim na realizaciji „Senki nad Balkanom““

Osim u seriji, ljubitelji i poštovaoci dela niškog pisca uživaće u brojnim avanturama majora Nemanje Lukića.

„Posle Nove godine u izdanju ꜥSystem Comics-aꜥ izlazi integralno izdanje strip adaptacije romana, sva tri do sada objavljena toma u  luksuznom tvrdokoričenom i obogaćenom izdanju“, navodi autor .

Kako Stojiljković kaže, u adaptaciji dela korišćen je i strip što je posebno zanimljvo. „To će, na neki način, biti i adaptacija stripa s obzirom na da to da je on korišćen kao neka vrsta storyboard-a, što je zanimljivo jer će to, mislim, biti prva adaptacija stripa  u seriju ili film nakon  Mirka i Slavka, tako pre pedeset godina“, navodi Stojiljković.

Pored integralnog izdanja stripa, u planu je i nova knjiga. „Do leta sledeće godine izaći će knjiga pod nazivom ꜥSerafim: Hronike Nemanje Lukićaꜥ, o jednom od glavnih junaka ꜥKonstantinovog rasrkšćaꜥ ‒ majoru Nemanji Lukiću“, priča sagovornik i dodaje da je u planu  krosover koji će se baviti susretom Nemanje i Mustafe Golubića, ali i drugi nastavak kultnog romana koji će biti pretočen u seriju.

„Kada se bude pojavila druga sezona, pojaviće se i nastavak romana, posle toga ćemo verovatno uraditi još dva nastavka. Ja sam davno to imao u planu, a sada je dobra prilka da se pojača s jedne strane tim nekim, konkretno nastavcima, pričama i pobočnim pričama koje će zanimati čitaoce, a verovatno će i ljubitelji serije želeti da znaju istoriju i preidstoriju junaka i šta se događalo u Nišu nakon 1944. godine“, objašnjava Stojiljković.

Kada je reč o lokacijama snimanja Stojiljković ističe da, iako je radnja romana smeštena u Nišu, snimanje se u gradu na Nišavi neće odvijati jer nema lokacija na kojima mogu da se snimaju filmska ostvarenja smeštena u ovu epohu.

„U Nišu ne možete da snimate skoro nijednu epohu. Možete da snimate 70-ete, 80-ete, 90-ete. Problem sa jakom produkcijom jeste da vi morate da imate objekte, a mi ih nemamo, nešto smo srušili mi, nešto neki drugi. Osim Tvrđave i Banovine, ostali objekti su svi rasuti,i nema u kontinuitetu da postoji  jedan gradski blok, recimo stari Niš ili Niš iz Drugog svetskog rata, tako da je svako snimanje u epohi u ovom gradu nemoguće, a to smo krivi mi sami, niko drugi“, zaključuje autor.

Seriju će raditi produkcijska kuća „Firefly“ pod čijim okriljem su serije „Klan“, „Porodica“, „Crna svadba“, „Tajkun“, „Močvara“ i druge. Serija će imati tri sezone, a u prvoj je planirano deset epizoda.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Touch And Go
Za 1 minut

Tango in Harlem

Touch And Go
Frazey Ford
Za 4 minuta

September Fields

Frazey Ford
Dr Hook
Za 7 minuta

Sexy Eyes

Dr Hook
Iriefm
Za 10 minuta

Klizis

Iriefm
Boa
Za 14 minuta

Milion

Boa

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend