Društvo

Inicijativa o formiranju Fonda koji bi nosio ime Vuka Stoiljkovića

Više od 50 organizacija iz Niša i cele Srbije, potpisalo je inicijativu za formiranje Fonda za prevenciju nasilja mladih i nad mladima. Predlog je da Fond bude formiran pri Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i da bi mogao da ponese ime nastradalog studenta Vuka Stoiljkovića, ukoliko budu saglasni članovi porodice.

U pismu koje je upućeno ministru omladine i sporta ,Vanji Udovičiću, sa listom onih koji su potpisali inicijativu o formiranju Fonda, detaljno se objašnjava, kako se došlo na ovu ideju i sa kojim ciljevima je pokrenuta inicijativa.

U nastavku prenosimo tekst pisma u celosti.

„Svi smo svedoci eskalacije nasilja mladih i nad mladima i smatramo da je neophodno da se preduzmu konkretne mere da bi se, kako smanjilo tako i preveniralo nasilje među mladima u narednom periodu. Kontinuiranom i sistemskom brigom uz učešće većeg broja aktera, kako predstavnika državnog tako i civilnog sektora, smatramo da je moguće efikasno delovati u pravcu rešavanja pomenutog problema.

Povodom tragične smrti studenta u Nišu i razmatranja problema nasilja, protekle nedelje se u ovom gradu na radnom sastanku okupio širi tim eksperata počev od predstavnika lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Niša i predstavnika sa republičkog nivoa na čelu sa državnim sekretarom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije do velikog broja aktera iz civilnog društva, obrazovanja, kulture, sporta.

Ključni zaključak proizašao sa radnog sastanka je da se pokrene inicijativa za osnivanje Fonda za prevenciju nasilja mladih i nad mladima, pri Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koji bi mogao da ponese i ime nastradalog studenta Vuka Stoiljkovića.

Osnivanje Fonda bi omogućilo sinhronizovano, partnersko i koordinisano delovanje svih aktera – prepoznatih institucija i civilnog sektora, ali i otvorenost za predloge i podršku neformalnih grupa građana i pojedinaca. Fond bi uspostavio redovni mehanizam saradnje i koordinacije pomenutih ključnih aktera, koji dolaze iz institucija lokalne i državne samouprave i organizacija civilnog društva.

Nacionalna Strategija za mlade Republike Srbije navodi da je potrebno unaprediti uslove za bezbedan život mladih. Mladi su među najčešćim žrtvama, ali i počiniocima krivičnih dela. Fond bi omogućio stalni programski rad na ostvarivanju pomenutog strateškog cilja, permanentno bi jačao institucije za unapređenje bezbednosti, podstakao bi preventivno delovanje i adekvatno rešavanje rizika i pretnji bezbednosti u cilju povećanja kvaliteta života svojih građana, pre svih mladih i uključujući mlade“.

Na kraju pisma navode se organizacije iz Niša i cele Srbije koje su potpisale inicijativu o formiranju Fonda.

Radni sastanak o bezbednosti mladih održan je u Medija Centru u Nišu, 18. februara, kada je državni sekretar za omladinu, Nenad Borovčanin, dao predlog za pokretanje fonda koji bi mogao poneti ime ubijenog studenta Vuka Stoiljkovića. 

CITY SMART

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Michael Hutchence
Za 0 minuta

Get On The Inside

Michael Hutchence
Smash Mouth
Za 3 minuta

Can't Get Enough of You Baby

Smash Mouth
Elvis Presley
Za 6 minuta

Burning Love

Elvis Presley
Hanne Boel
Za 9 minuta

I Wanna Make Love to You

Hanne Boel
Cult
Za 13 minuta

Wake Up Time For Freedom

Cult

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend