Društvo

Rekontruiše se pruga Niš -Brestovac, rok za završetak radova 2023. godina

Skidanjem starih šina kod sela Donje Međurovo, pokraj Niša označen je početak radova na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac koja bi trebalo da se završi juna 2023. godine. Istog dana potpisan je i ugovor o izgradnji prve deonice auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Ova pruga za nas je važna jer spaja Niš sa Leskovcem, Leskovac sa Vranjem, a zatim naravno i sa Severnom Makedonijom i Grčkom. To će biti jedan od najvažnijih puteva koji spaja jug i centralnu Evropu“ kazao je Vučić.

Nakon rekonstrukcije, pruga Niš-Brestovac biće osposobljena za brzine do 120 km na čas.

Modernizacija pruge obuhvata i osam novih armiranih-betonskih mostova, na mestu postojećih koji će biti uklonjeni. Najduži od osam novih mostova biće most preko Južne Morave kod Malošišta, čija dužina će biti 180 metara.

Pored mostova, projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija dvanaest propusta i tri podvožnjaka. Iznad drumske saobraćajnice na ulasku u naselje „9. maj“ biće izgrađen novi nadvožnjak visine četiri i po metra, čime će će biti rešen dosadašnji saobraćajni problem u ovom delu grada.

Između Niša i Brestovca nalazi se ukupno 12 pružnih prelaza od kojih je samo 4 osigurana savremenom signalizacijom.

Za vreme trajanja radova na pruzi putnički saobraćaj će biti potpuno obustavljen dok će se teretni vozovi kretati u uslovima povremenih obustava. Po važećem redu vožnje na relaciji Niš-Brestovac saobraća ukupno 10 vozova u putničkom saobraćaju, odnosno po pet u oba smera.

Izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge je koncorzijum bugarskih kompanija „Trace Group Holding PLC“ i „Balkantel“. Vrednost ugovora je 59.850.000 evra, a finansiranje je obezbeđeno iz bespovratnih sredstava IPA fondova i budžeta Republike Srbije.

Ukupna dužina pruge je 22,8 kilometara, a radovi bi trebalo da se završe juna 2023. godine.

U Donjem Međurovu potpisan je i ugovor za izgradnju prve deonice auto-puta ka Merdaru, a najavljeno je da će radovi početi 1. novembra. Ugovore su potpisali direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

Vučić je podsetio da je trpeo kritike zbog ideje o gradnji auto-puta Niš-Priština, jer su postavljana pitanja zašto se povezujemo sa Albancima, ali je istakao da je uveren da je taj put od suštinskog značaja i za Srbe i za Albance, i naše buduće odnose.

„Od onoga što je važno za naše ljude ovde u centralnoj Srbiji to je da će to da bude spas za Prokuplje i danas je potpisan ugovor izgradnje prvih 5 i po kilometara, a ukupno 33 kilometara do Pločnika do Beloljina, ukupne vrednosti 225 miliona, gde nam opet evropska unija plaća 41 milion evra“, kazao je predsednik.

Ugovor koji je potpisan odnosi se na prvih 5,5 km puta od ukupno 33 km do Pločnika.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Midge Ure
Za 0 minuta

If I Was

Midge Ure
Jamala
Za 4 minuta

1944

Jamala
Jimmy Nail
Za 7 minuta

Love Don't Live Here Anymore

Jimmy Nail
Kylie Auldist
Za 10 minuta

No Use

Kylie Auldist
Blackstreet
Za 14 minuta

No Diggity

Blackstreet

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend