Niško talasanje

Značaj prosvete zanemaren, ministar spreman za dijalog

Slučaj nasilja koji je zabeležen u jednoj školi u Trsteniku pokrenuo je prosvetne radike, ali otvorio i diskusiju o brojnim problemima sa kojima se profesori i nastavnici susreću. U borbi za očuvanje profesije, prosvetni radnici su se odlučili za jednodnevnu obustavu nastave prošle nedelje kako bi skrenuli pažnju. Ministar Branko Ružić je tada istakao da situacija nije toliko dramatična kako se predstavlja, a da će ovaj slučaj biti regulisan. Unija sindikata prosvetnih radnika zatražila je da se profesorima omogući status službenog lica. Ministar prosvete Branko Ružić, najavio je da će Ministarstvo izaći sa jasnim predlozima. Pomenuo je da je Ministarstvo spremno da se, ukoliko bude bilo potrebno, menjaju podzakonska akta, kao i da se donesu nova zakonska rešenja.

Problematični učenici, zakoni, plate, učinili su da ovo zanimanje bude, kako kažu profesori, omalovaženo i sramno. Predsednik Unije sindikata u Nišu Vladan Ćirić kaže da je stvorena negativna klima prema prosvetnim radnicima, a da se to nepoštovanje od strane Ministarstva i javnosti preslikalo i na odnos učenika prema njima.U poslednjih nekoliko godina, pa čak i decenija, nasilje nad nastavnicima je sve prisutnije. Vremena su se promenila, dečija prava su u prvom planu, dok se njihove obaveze zapostavljaju. Nepoštovanje naše profesije dovelo je do ove situacije“, rekao je Ćirić.

Kako pojašnjava, problem je što nema adekvatnih sankcija i da ukor nastavničkog veća i pokretanje disciplinskog postupka nisu dovoljni da bi sprečili nasilje. Edukacija roditelja i učenika je bitna, jer je ovo problem čitavog društva i zahteva da se svi ujedinimo kako bi škola postala zdrava i normalna sredina.Status službenog lica pored toga što nosi beneficije, ima i određene obaveze. Mi smo to tražili da bi mogli normalno da se posvetimo radu. Takođe, sve kreće iz kuće i kada se dete zanemari od strane roditelja, teško je vaspitavati ga u školi“, dodao je Ćirić.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavo je juče u Nišu da su sve procedure dovedene do savršenstva, da je sistem ustrojen i da su rađene mnoge edukacije. Ministarstvo svakodnevno radi na unapređenju mera, pa je tako plan da se poveća broj pedagoga i psihologa u školama u službi prevencije od nasilja. Naglasio je da se protiv nasilja ne treba boriti u javnom prostoru, već sistemski. Istakao je da postoje i brojni pozitivni primeri i da on ne želi da se baca senka na obrazovni sistem, na nastavnike, pedagoge, psihologe, direktore koji veoma predano rade svoj posao. Zamolio je medije da povedu računa o svom izveštavanju i da sliku ne prikazuju crno ili belo i time alarmiraju javnost. On je napomenuo da prosvetni radnici treba da razmisle da li stvarno žele status službenog lica.

Što se tiče štrajka, mi sa sindikatima imamo odličan socijalni dijalog. U kontinuitetu razgovaramo sa njima. Povod je svakako bio događaj iz Trstenika, ali mislim da je to pre svega bila reakcija na delimičan porast nasilja u školama. Pitanje statusa službenog lica je takođe na stolu. Mi na radnoj grupi razgovaramo i o toj opciji, rekao je Ružić.

Prosvetnim radnicima u ovoj borbi pridružili su se i učenici i mladi. Kako kažu, ova situacija ih na veliku žalost nije iznenadila, jer su i sami svesni da je položaj nastavnika ugrožen. Profesori i sami ne neguju samovrednovanje zbog nepoštovanja, a omladina se retko odlučuje da se bavi ovom plemenitom profesijom. Ne smemo da zaboravimo značaj prosvete. Obično se govori o zdravstvu, policiji, sudstvu kao stubovima u svakom društvu, ali je prosveta ta koja daje i lekare, policajce, advokate. Prosveta je zadužena, kako za sticanje znanja, tako i sticanje duhovnih vrednosti. Treba da se borimo svim snagama da prosvetu i prosvetne radnike vratimo na mesto koje im pripada, zaključila je studentkinja Srbistike na Filozofskom fakultetu.

Prosvetni radnici godinama su svedoci reformi i programa za poboljšanje uslova, dok je u praksi situacija drugačija. Oni se nadaju da će se napokon, putem ovog prinudnog načina, izboriti za bolje uslove.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dornik
Za 2 minuta

God Knows

Dornik
Thievery Corporation
Za 5 minuta

Take My Soul

Thievery Corporation
Aloe Blacc
Za 8 minuta

The Man

Aloe Blacc
Babyface
Za 12 minuta

How Come, How Long (With Stevie Wonder)

Babyface
Passenger
Za 18 minuta

Let Her Go

Passenger

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend